Marinus van Dijke

Hogezoom 11, 4328 EE, Burgh-Haamstede, Nederland
T: 0031111651733
0031616751798

E: marinus@marinusvandijke.nl
terug

 

In 1952 werd ik geboren, als zoon van een vuurtorenwachter, onder de vuurtoren te Haamstede, waar ik ook mijn jeugd doorbracht. De duinen waren voor mij het speelterrein. In Haamstede heb ik de lagere school doorlopen en in Zierikzee de middelbare school.

In 1970 ben ik naar de academie voor beeldende kunsten te Breda gegaan en heb daar in 1975 eindexamen gedaan. Mijn afstudeerproject was de invloed van de wind op een lap canvas gespannen tussen zes vier meter lange dennepalen . Deze installatie stond op het strand van Haamstede. In dat zelfde jaar kreeg ik de beschikking over een atelier in een oud schoolgebouw te Burgh, een dorp tegen Haamstede aan. Daar heb ik met een onderbreking van een verblijf van een jaar in Italië ( reisbeurs WVC ) en een half jaar in de USA, tot 1982 gewoond en gewerkt. In deze periode ben ik tot mijn persoonlijk onderwerp gekomen ,'De dynamiek van het landschap en ik als persoondaar midden in'.

In 1982 ben ik verhuisd naar Middelburg. Maar al na drie jaar keerde ik weer terug naar Haamstede, waar ik nu nog steeds woon. Al die jaren heb ik me verder verdiept in het veranderlijke landschap en mijn relatie daarmee. Steeds meer gebruik makend van de feitelijke gegevens over dat landschap en mijn concrete aanwezigheid daarin.